Strikkebog sætter fokus på truede dyrearter

Nogle bøger har bare mere på hjertet end andre. Sådan en bog er “R:E:D:”, der ikke kun opfordrer til hygge med garn og pinde. Nej, den rækker langt ud over vores lille strikke-univers og sætter gennem 33 strikdesign fokus på truede dyrearter fra hele verden.


Det er svært at finde ud af, hvor man skal starte, når man skal beskrive den 320 siders moppedreng, der går under navnet “R:E:D:”. Der er så meget at tage fat på – fra de flotte illustrationer og layoutet, der er en coffee table book værdig, til forordet af den ikoniske zoolog Jane Goodall og navnet, der ikke kun er en forkortelse af bogens egentlige titel, “Rescue Endangered by Design”, men også en henvisning til IUCN’s rødliste. Men skal det siges helt kort, har forfatter Lisa Renner, Dorte Rørmann og Polly Cevallos med “R:E:D:” skabt en imponerende samling strikdesign inspireret af 17 truede dyrearter fra hele verden.

Fra pingvin til striktrøje

Næsten alle bogens 17 dyrearter har inspireret to design – et til børn og et til teenagere/voksne. Alene koralen har kun en enkelt opskrift tilknyttet. Bag opskrifterne er et dygtigt designteam bestående af etablerede designere som Charlotte Kaae og spændende, nye designtalenter. Hver af designerne har sin egen stil, men når man ser på modellernes spændende konstruktioner og sjove detaljer, er det tydeligt, at ingen af dem er bange for at gå anderledes og legende til værks.

Mens designene til teenagere/voksne er den helt rigtige blanding af cool og elegant, er mange af børnemodellerne som skabt til at lege og opleve i. For eksempel har børnetrøjen inspireret af den guldtoppede pingvin ikke bare fået smækket en pingvin på maven. Nej, den er derimod prydet med lange, gule fjer, der står ud til siden, når man tumler og hopper. Og da pygmædovendyret bærer sin unge på maven, har børnesweateren selvfølgelig en stor dovendyr-formet lomme, hvor den dertilhørende bamse kan bo i.Dyrevelfærd på dagsordenen

Selvom “R:E:D:” i sin inderste kerne er en strikkebog, er dyrene hovedperson. Derfor er dyrenes velfærd også i fokus fra start til slut.

Taler man om strik og dyrevelfærd, vil de fleste tænke på garnet – og ikke mindst de dyr, der har givet os de skattede fibre. Det gør damerne bag “R:E:D:” selvfølgelig også. Derfor kommer alt garnet i bogen fra dyr – får, geder, kaniner, yakokser, pungrotter, lamaer og silkeorme – der har fået en human behandling.

Men “R:E:D:” går skridtet videre og forbinder strik og dyrevelfærd på en helt ny måde: De 33 design er nemlig bygget op omkring fortællinger om dyrene, hvorfor den enkelte art er truet, og hvad vi kan gøre ved det – både hvad der skal gøres politisk, og hvad man kan gøre som individ. Ved at strikke et design får man ikke blot denne historie ind under huden: Når man går med den færdige sweater, tager man også fortællingen med ud i verden og kan give den videre, når der bliver spurgt ind til sweaterens flotte farver, mønstre og sjove detaljer … Jeg sagde jo, det var en bog med meget på hjertet.R:E:D: – Rescue Engangered by Design
Af Lisa Renner, Dorte Rørmann og Polly Cevallos
Cashmere
320 sider
Udkommet i september 2019
OBS: Bogen er på engelsk